120. let Klubu Českých Turistů

9. 5. 2008 20:29
Rubrika: Zajímavosti | Štítky: cykloturistika , KČT , turistika , výročí
120 LET KLUBU ČESKÝCH TURISTŮ
 
Oslavy 120 let KČT byly zahájeny již 17. 11. 2007 na Posledním puchýři v Blansku. Následně jsme o jubileu KČT informovali i laickou a odbornou veřejnost na Mezinárodním veletrhu cestovního ruchu REGIONTOUR v lednu 2008 v Brně. Slavíme pro nás typickou činností – turistickými akcemi pro členy i veřejnost.

Plakát ke 120 letům KČTMottem jubilejního roku 2008 je vzkaz:

„S NÁMI ZA ZDRAVÍM A POZNÁNÍM…“


Klub českých turistů od svého založení 11. 6. 1888 pečuje o rozvoj turistiky a cestovního ruchu a nabídkou turistických akcí pro členy i veřejnost podporuje zdravý životní styl. V tomto smyslu jsme cestovní agenturou s největší tradicí v České republice. Současný Klub pokračuje ve 120 leté tradici  – zve občany za zdravím a poznáním do přírody kterou značením a údržbou turistických tras všech typů účinně chrání. Tradičními příspěvky KČT k aktivnímu životnímu stylu členů KČT i občanů ČR jsou každoročně vydávané publikace:
  • oblastní a celostátní Kalendář turistických akcí
  • Obrazový atlas turistických cílů  (jeho letošní vydání s podtitulem „120 pozvánek KČT k toulkám po ČR“ je souborem typů k poznávání turistických zajímavostí v ČR a zároveň celoroční nabídkou turistických vycházek s KČT)
  • časopis TURISTA
  • turistické mapy KČT
Oslavy 120. výročí založení Klubu českých turistů vyvrcholí 11. června 2008 v Praze (tedy v den založení Klubu), kdy se v historických místnostech Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur sejde ústřední výbor KČT (Vojta Náprstek byl první předseda KČT). Ve stejný den se zástupci  KČT a čestní hosté setkají na společenském večeru v Betlémské kapli.

Pokračováním ústředních oslav 120 let KČT je celostátní setkání turistů pod záštitou primátora MUDr. Pavla Béma dne 14. června (sobota) od 12.00 do 15.30 hodin v Praze na Staroměstském náměstí. Tento den mají účastníci oslav (členové KČT na členský průkaz s platnou kartou Eurobeds a nečlenové na červenou turistickou značku - speciální brožura ve velikosti reálné turistické značky nabízená v rámci veřejné sbírky za 20,- Kč) volný vstup na tyto zajímavé památky:

Staroměstská radnice

Staroměstská a Malostranská mostecká věž

Prašná brána

věž kostela sv. Mikuláše na Malé Straně

kočárovna a zámek ve Ctěnicích

bludiště na Petříně

Petřínská rozhledna (až po 18. hodině)

Kromě programu v čase 12 – 15.30 h (vystoupení hudebníků, folklórního souboru, dataprojekce z činnosti KČT, show s dlouhým bičem, ukázky her a soutěží členů turistických oddílů mládeže /TOM/,  představení gigantické postele, dřevěné turistické známky a dalších „NEJ“ předmětů a kuriozit ve spolupráci s agenturou Dobrý den z Pelhřimova a hlavně vztyčení největšího turistického rozcestníku – cca ve 14.00 hodin) je na tento den připravena ještě jízda nostalgické tramvaje Prahou. Pouze pro účastníky oslav bude jízda touto tramvají za symbolické jízdné. Pro dobrou náladu bude hrát kapela „Třehusk“. V míře přijatelné za symbolickou cenu bude čepováno chutné pivo. Ve vybraných stanicích metra uskutečníme v sobotu dopoledne (a také v pátek odpoledne) veřejnou sbírku na podporu aktivit KČT pro handicapované.

Přímo ze Staroměstského náměstí odstartuje v sobotu 14. 6. pochod a cyklojízda „S námi za zdravím a poznáním…“ s cílem u Petřínské rozhledny (její výstavbu inicioval KČT) kde bude v 17.15 hodin k shlédnutí vystoupení dalšího folklórního souboru.
Tečkou za pražskými oslavami bude akce „TOM na vodě v pohodě“ - mladí turisté a vodáci z KČT a Asociace TOM splují na bezplatně zapůjčených kanoích úsek Vltavy z Braníka do Tróje.

Dalším motivem pro účast na oslavách dne 14. 6. 2008 v Praze je skutečnost, že pokračováním oslav je 5. ročník akce „Pražská muzejní noc“. Pořadatelem této netradiční prezentace muzejních institucí v Praze je Národní muzeum (oficiální partner oslav 120 let KČT). V sobotu 14. 6. od 19 hodin až do neděle 15. června 01.00 hodin je vstup do všech objektů podílejících se na muzejní noci zdarma (!). Výjimkou je Muzeum hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy a Národní kulturní památka Vyšehrad, ve kterých se obvykle platí jen symbolické vstupné.
Kromě možnosti návštěvy stálých expozic a výstav v neobvyklém nočním čase je Pražská muzejní noc příležitostí také k účasti na doprovodných akcích (koncerty, divadelní představení, filmové projekce, ukázky běžně nepřístupných sbírek atd.). Informace o programu získáte již den před akcí v infostanech ve kterých jsou k dispozici materiály s programem muzeí. Zajímavým prvkem akce je bezplatná doprava během Pražské muzejní noci speciálními autobusovými linkami propojujícími objekty v centru s muzei na periferii. Více informací na www.nm.cz.

Pro mimopražské zájemce o účast na víkendových oslavách v Praze (členy KČT) máme připraveny varianty ubytování v tělocvičnách na zemi (cena do 100 Kč/os. a noc) ale také v různých ubytovnách (cena cca 300 Kč/os. a noc). Zájem o víkendové ubytování v Praze v 13.-15. 6. 2008 avizujte nejpozději do 31. 3. (nejlépe za celý odbor KČT) na e-mail: zykmund_ opatření proti spamu _@kct.cz.
Na stejný e-mail ve stejném termínu směrujte i objednávky bezplatného zapůjčení kanoí pro nedělní splutí Vltavy (pro každou přihlášenou dvojici bude k dispozici bude „set“ – tzn. loď, dvě pádla a dvě vesty).

K účasti na oslavách 120 let KČT zveme turisty všech věkových kategorií. Těšíme se na setkání nejenom v červnu na Staroměstském náměstí v Praze, ale také v průběhu celého roku 2008 na všech speciálně připravovaných turistických akcích KČT pořádaných k připomenutí 120. výročí založení KČT. Pojďte „S NÁMI ZA ZDRAVÍM A POZNÁNÍM…“

Ve dnech 11.-15. 6. 2008 mohou zájemci – sběratelé získat také příležitostné poštovní razítko s motivem 120. výročí KČT. Razítko bude k dispozici v Poštovním muzeu (ulice Nové mlýny 2 Praha 1, otevřeno 9–12 a 13-17 hodin).

Prostřednictvím ústřední KČT (resp. také prostřednictvím jednotlivých oblastí KČT) si můžete zakoupit některý ze suvenýrů připomínající 120. výročí KČT:
  • kovový odznak (červená, modrá, zelená a žlutá mutace s motivem turistické značky)
  • výroční dřevěná turistická známka s logem výročí
  • aršík samolepek (nebo jednotlivá samolepka)
  • plakát s motivem 120 let KČT
  • plátěná nebo papírová taška s logem výročí
  • froté ručník (modrý nebo oranžový) s logem výročí
  • kameninový půllitr s logem výročí
  • aršík poštovních známek s přítiskem (logo 120 let KČT)
V dubnu bude zahájena veřejná sbírka (viz info výše) a v celostátním prodeji prostřednictvím KČT (pořadatelé akcí, odbory, oblasti a ústředí KČT) se objeví předmět prodeje – turistická značka jako suvenýr a vstupenka na ústřední oslavy 120 let KČT v Praze. Více info k oslavám i sbírce uveřejníme v časopisu Turista č. 4-2008
 
Obrázek “http://www.klubturistu.cz/imgs/banners/logo120let.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
Zobrazeno 1692×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio